Tradisjonell lutefisk

Lutefisk servert med ertestuing, bacon og gode poteter er norsk tradisjon på sitt beste. Noen vil ha brunost, sirup eller sennep i tillegg, lutefisken har mange venner.

40-60 min
Middels
Antall porsjoner: 4

Ingredienser

2 kg lutefisk
200 g bacon
2 ss salt

ERTERSTUING
3 dl erter, tørre
1 ts smør
salt
sukker

TILBEHØR
600 g mandelpotet

Framgangsmåte

• Sett stekeovnen på 200 °C.
• Skjær lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned.
• Dryss salt over lutfisken og dekk til med lokk eller aluminiumfolie.
• Stek lutefisken i stekeovnen i ca. 30 minutter. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.
• Skjær bacon i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

ERTESTUING
• La erter ligge i vann over natten.
• Kok dem i nytt vann til ertene er møre og stuingen jevner seg, det tar ca. 45 minutter.
• Tilsett vann dersom den blir for fast.
• Rør inn smør og smak til med salt og litt sukker.
• Server lutefisken med bacon, ertestuing og mandelpoteter.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

lutefisk-med-linser-foto-alf-borjesson