Seisuppe med skalldyr

Ingenting varmer som en god fiskesuppe. Denne oppskriften er med sei, blåskjell og reker, og har et hint av sursøt smak. Med godt brød er retten komplett.

40-60 min
Middels
Antall porsjoner: 4

Ingredienser

400 g seifilet, uten skinn og bein
300 g blåskjell
200 g reker, uten skall
2 stk gulrot
1 stk purre
4 dl hvitvin
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 l fiskekraft
50 g gresskar, syltet
2 ss gressløk, frisk
3 dl matfløte
1 ss eddik
1 ss sukker
salt

TILBEHØR
brød

Framgangsmåte

• Skjær sei, gulrot og purre i terninger.
• Skrubb blåskjellene og kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell.
• Damp blåskjellene i litt av hvitvinen til skjellene åpner seg, ca. 3 minutter.
• Sil av kraften og sett den til side.
• Ta skjellmaten ut av nesten alle skjellene, men la noen være igjen i skjellene som pynt.
• Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel.
• Spe med kraften fra blåskjellene, fiskekraft og resten av hvitvinen, og kok la suppen koke inn noe.
• Ha sei, gulrot, purre, syltet gresskar og finhakket gressløk i suppen, kok opp og la trekke til seien er kokt, ca. 2 minutter.
• Ha i matfløte og smak til med eddik, sukker og ev. salt, den skal smake svakt sursøtt.
• Varm opp til kokepunktet og ha i blåskjell og reker.
• La stå til blåskjell og reker er varme, ca. 1 minutt.

Server suppen med brød ved siden av.

Foto: Gunnar Hvarneskveite-foto-norsk-sjmatrad