Ovnsbakt kveite med pinjekjerner

Til julemiddagen er kveite en nydelig fisk å bruke. Kveiten bakes i stekeovnen mens du lager en puré av mandelpotet og avslutter med ristede pinjekjerner.

40-60 min
Middels
Antall porsjoner: 4

Ingredienser

800 g kveitefilet, med skinn
20 stk cherrytomat
2 ts hvitløk
25 g pinjekjerner
salt, grovt
olivenolje
sukker
smør

MANDELPOTETPURÉ
800 g mandelpotet
40 g smør
2 dl helmelk
salt og pepper

BRUNET SMØR
2.5 dl smør
2 ss sjalottløk
3 ss soyasaus
0.5 stk sitron
LUN BROKKOLI
0.5 stk brokkoli
olivenolje
sitronsaft
salt

Framgangsmåte

• Sett stekeovnen på 150 °C.
• Dryss grovt salt på kveitefileten og la den ligge i ca. 5 minutter.
• Skyll av saltet i kaldt vann og tørk fileten med tørkepapir.
• Legg cherrytomater i en smurt ildfast form med olivenolje, revet hvitløk, litt salt og sukker, og bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.
• Rist pinjekjerner i tørr stekepanne.
• Skjær kveitefileten i serveringsstykker og legg stykkene på stekebrett med bakepapir. Bakes i stekeovnen i 8-12 minutter.

MANDELPOTETPURÉ

• Skrell og kok mandelpotet i vann uten salt til de er møre.
• Hell av vann, og la potetene dampe så de blir tørre.
• Mos potetene, tilsett smør og bland godt.
• Tilsett helmelk til passe konsistens, og smak til med salt og pepper.

BRUNET SMØR

• Kok opp smør i en kasserolle og ta bort skummet med en skje.
• Når smøret begynner å bli brunt, siles det over i en ny kasserolle uten at det brune blir med.
• Ha i hakket sjalottløk, soyasaus, og saft og skall av sitron.

LUN BROKKOLI

• Skjær brokkoli i små buketter og kok dem lett i vann.
• Hell av vannet og surr brokkolien i olivenolje og sitronsaft.
• Smak til med salt.

Server kveiten med pinjekjerner drysset over, og med cherrytomater, mandelpotetpuré, brunet smør og lun brokkoli ved siden av.

seisuppe-foto-norges-sjomatrd